ETF’s, je hebt het vast wel eens op een verjaardag voorbij horen komen. En het schijnt dat je erin kunt beleggen. Maar wat is het nou eigenlijk? Waar komt de naam vandaan? En bovenal: wat heb je eraan? Daar gaan we wat dieper induiken, waarbij we de voor- en nadelen uiteen gaan zetten en uit zullen leggen waarom we er wel of geen gebruik van maken voor onze cliënten.
Wat is een Exchange Traded Fund (ETF)?
Exchange Traded Fund (ETF), de naam zegt het al: een fonds dat verhandeld wordt op de beurs. Praktisch houdt dit het volgende in: in het fonds zijn activa (bezittingen) ondergebracht, bijvoorbeeld leningen (obligaties), bedrijven (aandelen), vastgoed of totaal iets anders. Uiteindelijk kan er alles in een fonds gestopt worden, zolang mensen maar bereid zijn het te kopen. Het voordeel dat een fonds verhandeld wordt aan de beurs, is dat mensen er actief in kunnen deelnemen. Dat wil zeggen dat mensen het eenvoudig kunnen kopen en verkopen aan de beurs, zolang er maar voldoende volume (zowel vraag als aanbod) is.
Hoe werkt een ETF?
Een ETF is dus een fonds waarin verschillende bezittingen zijn ondergebracht. De samenstelling van deze bezittingen is vaak gebaseerd op een specifieke index (een meetinstrument dat de prestaties van een bepaalde groep bezittingen volgt) of een strategie. Beleggers kunnen vervolgens aandelen van de ETF kopen, waardoor ze profiteren van de voordelen van de index of strategie. Uiteindelijk dus de voordelen die volgen uit de bezittingen, bijvoorbeeld bedrijven die rendement voor je maken of vastgoed dat wordt verhuurd en geld oplevert.
Nu gaan we het wat moeilijker maken: grote financiële partijen, ook wel authorized participants (AP’s) genoemd, spelen een sleutelrol in het creëren en inwisselen van ETF-aandelen. Wanneer de vraag naar een ETF stijgt, kunnen AP’s nieuwe aandelen creëren door een zogenaamde creation unit (een pakket met de onderliggende activa van de ETF) aan de ETF-uitgever te leveren. In ruil hiervoor ontvangt de AP een gelijkwaardig aantal ETF-aandelen. Als er minder vraag is naar de ETF, kunnen APs een redemption unit (het omgekeerde van een creation unit) maken door ETF-aandelen terug te geven aan de uitgever in ruil voor de onderliggende activa. Hierdoor blijft de prijs van de ETF doorgaans dicht bij de waarde van de onderliggende activa en wordt de liquiditeit gewaarborgd, wat beide grote voordelen zijn voor beleggers.
Niet elke ETF werkt op dezelfde manier. Sommige ETF’s bezitten de onderliggende activa zelf (fysieke ETF’s), terwijl andere via derivaten of meer complexe structuren dezelfde prestaties proberen na te bootsen (synthetische ETF’s). Hoewel beide soorten hetzelfde doel hebben, verschillen ze in risico’s en kosten.
Wat zijn de voor- en de nadelen van een ETF?
Iedere ETF heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar er zijn enkele punten die vaak terugkomen.
Voordelen:
- Liquiditeit: ETF’s worden de hele dag door verhandeld, waardoor beleggers hun posities op elk moment tijdens de handelsdag kunnen kopen of verkopen. Dit biedt aanzienlijke flexibiliteit en snelheid in vergelijking met traditionele fondsen, die alleen aan het einde van de handelsdag worden verhandeld. Het is echter belangrijk om op te merken dat er wel voldoende handelsvolume moet zijn.
- Gemakkelijke diversificatie: met een ETF hoef je niet de volledige prijs te betalen voor elk afzonderlijk aandeel, wat diversificatie eenvoudiger en kostenefficiënter maakt.
Nadelen van een ETF:
- Speculatie: bij beleggen in ETF’s loop je het risico te speculeren. Immers, het is vaak heel veel werk en soms ook best moeilijk om verdienvermogen van de onderliggende activa te bepalen. Hierdoor wordt er vaak in ETF’s belegd in de hoop dat een bepaalde trend zich doorzet.
- Beperkte controle over onderliggende activa: je hebt geen invloed op de samenstelling van de ETF, waardoor je niet zelf kunt bepalen welke activa erin zitten.
Welke soorten ETF’s bestaan er?
Wanneer mensen het over ETF’s hebben, komen vaak indexfondsen zoals de S&P 500 en de AEX aan bod. Echter zijn er ook andere soorten ETF’s beschikbaar, zoals:
- Obligatie-ETF’s: beleggen in obligaties van overheden, bedrijven of gemeenten.
- Commodity-ETF’s: volgen de prijs van grondstoffen zoals goud of olie.
- Industrie-ETF’s: richten zich op specifieke sectoren zoals technologie, energie of farmacie.
- Inverse ETF’s: profiteren van dalende markten door te speculeren op koersdalingen (short gaan).
Als je wilt ontdekken welke soorten ETF’s er zijn, kun je een kijkje nemen op deze pagina van JustETF.
Wat is het risico
ETF’s, net als andere beleggingen, brengen verschillende risico’s met zich mee die tot kapitaalverlies kunnen leiden. De risico’s variëren per ETF, maar enkele risico’s zijn:
- Marktrisico: net als bij aandelen kunnen de prijzen van ETF’s schommelen op basis van de marktprestaties van de onderliggende activa. Wanneer de markt daalt, kan de waarde van de ETF ook dalen.
- Liquiditeitsrisico: sommige ETF’s worden minder actief verhandeld, wat het moeilijker kan maken om ze snel te verkopen zonder de prijs nadelig te beïnvloeden.
- Valutarisico: indien een ETF wordt verhandeld in een andere munteenheid, zul je blootgesteld zijn aan het risico dat die munteenheid daalt in waarde ten opzichte van jouw munteenheid.
- Tegenpartijrisico: dit is het risico dat de tegenpartij niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Dit is een relevant risico bij bijvoorbeeld synthetische ETF’s, omdat zij afhankelijk zijn van een financiële instelling (de tegenpartij) om het rendement te leveren via bijvoorbeeld swaps (een financieel product waar op zich al een heel artikel over geschreven kan worden).
- Premies en kortingen: ETF’s worden gekocht en verkocht tegen marktprijzen, niet tegen de netto-inventariswaarde (de waarde van de bezittingen van de ETF) zoals bij beleggingsfondsen. Dit betekent dat beleggers mogelijk meer betalen voor een ETF dan de waarde van de onderliggende aandelen of obligaties (een premie). Omgekeerd kunnen beleggers een ETF verkopen voor minder dan de waarde van de onderliggende activa (een korting).
Kosten van beleggen in een ETF
Over het algemeen zijn de kosten van beleggen in ETF’s relatief laag in vergelijking met andere beleggingsvormen. Het investeren in een ETF kan de volgende kosten met zich meebrengen:
- Beheerkosten (TER – Total Expense Ratio): dit zijn de jaarlijkse kosten die de beheerder van de ETF in rekening brengt voor het beheer van het fonds. Deze kosten worden meestal uitgedrukt als een percentage van het totale beheerde vermogen (de waarde van alle bezittingen die zijn ondergebracht in de ETF) en kunnen variëren van 0,05% tot meer dan 1%, afhankelijk van het fonds.
- Transactiekosten: bij het kopen of verkopen van ETF’s kunnen er transactiekosten in rekening worden gebracht door de broker of het handelsplatform. Dit kan een vast bedrag per transactie zijn of een percentage van de transactie.
- Bid-ask spread: de spread is het verschil tussen de aankoopprijs (bid) en de verkoopprijs (ask) van een ETF. Bij het kopen of verkopen van een ETF moet je rekening houden met dit verschil, wat een indirecte kostenpost is.
- Dividendbelasting: als de ETF dividend uitkeert, kunnen deze onderhevig zijn aan belasting.
- Kosten voor wisselkoersen: als je belegt in een ETF die genoteerd is in een andere valuta, zullen er kosten voor wisselkoersen zijn.
- Eventuele performance fees: sommige ETF’s, vooral die met actieve beheerders, kunnen prestatiegerelateerde vergoedingen in rekening brengen, afhankelijk van de behaalde rendementen.
Hoe Verde Antico Vermogensbeheer met ETF’s omgaat
Hoe gaan wij, alle voor- en nadelen in overweging nemende, om met ETF’s? Het korte antwoord is dat wij geen gebruik maken van ETF’s en ons alleen toespitsen op individuele aandelen. Dit heeft alles te maken met de nadelen van ETF’s, namelijk dat we geen controle hebben over de aandelen (of ander financiële producten) die worden opgenomen in een ETF en dat je al snel geforceerd wordt om te speculeren als je gebruik gaat maken van ETF’s.
Controle over de financiële producten die worden opgenomen in de ETF
In een ETF kunnen makkelijk honderden verschillende aandelen zijn ondergebracht. Dit wordt vaak gezien als een voordeel, namelijk het voordeel dat diversificatie met zich meebrengt, maar toch zien wij dit als een nadeel. Dat komt doordat lang niet alle bedrijven (want zo moet je naar aandelen kijken) die zijn ondergebracht in een ETF, sterke bedrijven zijn. En waarom zouden we zwakkere bedrijven kopen als we ons geld ook volledig kunnen stoppen in sterke bedrijven?
Misschien merk je het al op, maar wat we hier toepassen is een soort van reverse engineering, waarbij we beginnen met een fonds gevuld met bedrijven, hier alle bedrijven uitsnijden die niet sterk genoeg zijn en uiteindelijk alleen de bedrijven kopen die tot de allerbeste behoren. Maar dat kopen van bedrijven doen we uiteindelijk op een individuele basis. Dan kun je ook nog eens je eigen verdeling bepalen.
Geforceerd om te speculeren
Omdat er zoveel financiële producten ondergebracht kunnen worden in een ETF, ben je al snel geforceerd om te speculeren. Helemaal als je doordeweeks andere verantwoordelijkheden hebt dan het beleggen van je vermogen. Immers, als je wilt weten wat het verdienvermogen is van de bezittingen die zijn ondergebracht in de ETF, moet je ze allemaal individueel langslopen. Dit wordt een zeer tijdsintensieve taak wanneer een ETF bijvoorbeeld uit honderden aandelen bestaat. Bij ETF’s die zijn gevuld met complexe producten, bijvoorbeeld derivaten, wordt het zelfs al snel te moeilijk om het verdienvermogen überhaupt te bepalen. Hierdoor zijn veel mensen die beleggen in ETF’s geforceerd om te hopen dat een bepaalde trend zich doorzet in plaats van dat zij goed onderbouwd met vertrouwen hun rendement tegemoet zien. Wil je meer weten over het verschil tussen beleggen en speculeren? Lees dan gerust dit artikel eens door.
Laat Verde Antico Vermogensbeheer je helpen bij het maken van rendement op je vrije vermogen
Verde Antico Vermogensbeheer neemt de zorgen rond het beheren van vrij vermogen uit handen. Of je nu ondernemer bent met overtollig kapitaal, gefocust bent op je carrière, of een organisatie leidt met opgebouwde reserves, wij zorgen voor beheer van vermogen zodat jij je kunt focussen op jouw kernactiviteiten. Neem gerust contact met ons op en dan gaan we samen na of we jou van dienst kunnen zijn.