Beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen kan een uitstekende manier zijn om je vermogen op de lange termijn te laten groeien. Het vraagt echter wel om zorgvuldige keuzes, gebaseerd op de juiste kennis en inzichten. Met dit artikel voorzien we je van de basiskennis omtrent aandelen.

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een waardepapier dat eigendom vertegenwoordigt in een onderneming. Wanneer je aandelen bezit, ben je (gedeeltelijk) eigenaar van het bedrijf en heb je recht op (een deel van) de activa en winsten, naar verhouding van het aantal aandelen dat je bezit.

De dynamiek van beleggen in aandelen

In tegenstelling tot fysieke grondstoffen zoals goud, waarvan de hoeveelheid constant blijft (1 kilogram goud blijft altijd 1 kilogram), vertegenwoordigen aandelen een aandeel in bedrijven die voortdurend in beweging zijn. Bedrijven breiden uit of krimpen in. Een bedrijf dat vandaag slechts één vestiging heeft, kan volgend jaar tien vestigingen hebben; het tegenovergestelde – krimp of zelfs faillissement – is ook mogelijk.

Wat bepaalt de prijs van een aandeel?

De prijs van een aandeel wordt bepaald door vraag en aanbod op de beurs. Dit wordt grotendeels gestuurd door hoe beleggers de waarde van een aandeel (dus het onderliggende bedrijf) inschatten, maar kan ook gebaseerd zijn op speculatie.

De onderstaande factoren zijn voorbeelden van zaken die van invloed kunnen zijn op de prijs van een aandeel.

Interne factoren zoals:

  1. De winst van het bedrijf
    Bedrijven die winstgevend zijn, hebben een hogere aantrekkingskracht op beleggers. Meer winst kan leiden tot een hogere waardering van het aandeel.

  2. Groei
    Hoe sneller en consistenter een bedrijf groeit, hoe meer potentieel beleggers hierin zien. Bedrijven met een stabiele groeicurve worden vaak hoger gewaardeerd.

  3. Het bestuur van het bedrijf
    Sterk en betrouwbaar leiderschap speelt een grote rol. Goede beslissingen op managementniveau kunnen het vertrouwen van beleggers vergroten.

  4. Concurrentievoordelen
    Bedrijven met een uniek product of een sterke marktpositie hebben vaak een concurrentievoordeel, wat hun waarde kan verhogen.

Externe factoren zoals:

  1. Verandering van renteniveaus
    Veranderingen in renteniveaus kunnen de aantrekkelijkheid van aandelen beïnvloeden ten opzichte van andere investeringen, zoals obligaties.

  2. Overheidsbeleid en regelgeving
    Denk hierbij aan fiscale maatregelen zoals belastingen of subsidies die de winst van bedrijven kunnen beïnvloeden of zaken als milieuwetgeving die de kosten kunnen verhogen.

  3. Sentiment
    De emotie en perceptie van beleggers kunnen de prijs sterk beïnvloeden. Sentiment kan bijvoorbeeld ontstaan door nieuwsberichten, economische trends, of een hype rondom een sector.

  4. Onvoorziene gebeurtenissen
    Denk bijvoorbeeld aan pandemieën zoals COVID-19, die wereldwijd markten kunnen verstoren.


Alleen al deze factoren maken duidelijk dat de prijs van een aandeel een complexe combinatie is van fundamentele prestaties, marktsentiment en verwachtingen.

Verschil in de prijs en waarde

Het is belangrijk om te begrijpen dat de prijs en de daadwerkelijke waarde van een aandeel niet altijd overeenkomen. Deze nuance hebben we verder toegelicht in het artikel: Volatiliteit: prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt.

Hoe is het rendement op aandelen samengesteld?

Zoals uiteengezet zijn er veel factoren die de prijs van een aandeel beïnvloeden. Als je de factoren die van invloed zijn op een bedrijf goed hebt onderzocht en hebt vastgesteld dat het bedrijf ondergewaardeerd is, heb je een kans gevonden om rendement te maken. De kans schuilt ‘m erin dat de markt de werkelijke waarde van het bedrijf, net zoals jij, gaat inzien. Hierdoor zal de koers van het aandeel stijgen, zodat je het later voor een hogere prijs kunt verkopen. Dit wordt koerswinst genoemd.

Daarnaast keren sommige bedrijven dividend uit, wat betekent dat ze (een deel van) hun cash uitkeren aan hun aandeelhouders. Zo kun je rendement behalen zonder je aandelen te verkopen.

De verschillende soorten aandelen

Er zijn verschillende typen aandelen, elk met unieke kenmerken en voorwaarden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Gewone aandelen: De meest voorkomende aandelen die je het recht opleveren om te stemmen en waarbij je meedeelt in de winst.
  • Stemrechtloze aandelen: Zoals de naam al zegt heb je met deze aandelen geen stemrecht. Wel deel je mee in de winst zoals bij gewone aandelen. Deze aandelen worden vaak uitgegeven als een bestaande aandeelhouder wel nieuw kapitaal wil aantrekken, maar geen afstand wil doen van haar/zijn zeggenschap.
  • Prioriteitsaandelen (aandelen met extra stemrecht): Deze aandelen worden uitgegeven om de zeggenschap binnen een onderneming geconcentreerd te houden.
  • Preferente aandelen: Preferente aandeelhouders ontvangen een vast dividendbedrag dat uitbetaald wordt voordat gewone aandeelhouders dividend krijgen. Indien er sprake is van faillissement of ontbinding van de onderneming, hebben preferente aandeelhouders ook voorrang bij de verdeling van het resterende vermogen.

Algemene vergadering van aandeelhouders (AVA):

Als aandeelhouder heb je het recht om de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) bij te wonen. Tijdens deze bijeenkomst krijg je de kans om actief betrokken te zijn bij belangrijke beslissingen binnen het bedrijf. Het is een moment waarop je kunt stemmen over onderwerpen zoals benoemingen, dividenduitkeringen en strategische plannen. Daarnaast biedt de vergadering de mogelijkheid om vragen te stellen aan het bestuur en meer inzicht te krijgen in de prestaties en toekomstplannen van het bedrijf. Heb je een groter aandeel, dan heb je ook meer stemrecht, waardoor jouw invloed op de koers van het bedrijf toeneemt.

Laat ons het werk doen

Het kost veel tijd om bedrijven grondig te analyseren. Naast de aangegeven factoren zijn er nog tal van andere zaken waar je op moet letten bij beleggen (zie ook onze andere ). Het is dus belangrijk om zo veel mogelijk informatie tot je te nemen. Dit maakt dat succesvol beleggen meer dan een voltijdbaan is. Het mooie is: wij doen niets liever dan bedrijven doorgronden, op zoek naar de beste beleggingen voor zowel onze cliënten als onszelf en zijn er dus ook non-stop mee bezig. Of je nu ondernemer bent met overtollig kapitaal, gefocust bent op je carrière, of een organisatie leidt met opgebouwde reserves: wij zorgen voor beheer van vermogen zodat jij je kunt focussen op jouw kernactiviteiten. Neem gerust  met ons op; dan bespreken we graag met je wat we voor je kunnen betekenen.

 

 

Lees ook

Volatiliteit, verdienvermogen en de implicaties

Zolang bedrijven hun verdienvermogen behouden, kunnen koersdalingen kansen bieden voor beleggers met een lange termijn visie.
Volatiliteit

Volatiliteit: prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt

Aandelenkoersen, ze gaan op en neer. Hoe dien je verstandig om te gaan met volatiliteit en hoe kun je er zelfs je voordeel mee doen?
Foto van verschillende obligaties

Een obligatie

Wat is een obligatie? Ontdek hoe obligaties werken, de soorten, voordelen en risico's, en waarom ze gebruikt worden als financieringsvorm.

De toegevoegde waarde van vermogensbeheer aan de samenleving

Houd je als vermogensbeheerder alleen de top van de kapitalistische rots warm of is er ook sprake van toegevoegde waarde aan de samenleving?
Voorbeeld van opportuniteitskosten

Opportuniteitskosten

Wat zijn opportuniteitskosten, hoe kun je het in je voordeel inzetten en hoezo is het relevant voor beleggers?
SPDR S&P 500 ETF

ETF beleggen

ETF beleggen: wat is het nou eigenlijk? Waar komt de naam vandaan? En bovenal: wat heb je eraan? Daar gaan we wat dieper induiken.

Volatiliteit, verdienvermogen en de implicaties

Zolang bedrijven hun verdienvermogen behouden, kunnen koersdalingen kansen bieden voor beleggers met een lange termijn visie.
Volatiliteit

Volatiliteit: prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt

Foto van verschillende obligaties

Een obligatie

De toegevoegde waarde van vermogensbeheer aan de samenleving

Voorbeeld van opportuniteitskosten

Opportuniteitskosten

SPDR S&P 500 ETF

ETF beleggen