Opportuniteitskosten

‘Als je weer gaat Netflixen in plaats van sporten, val je natuurlijk nooit af’, ‘Als je weer gaat hobbyen in plaats van bijverdienen, gaat het je natuurlijk niet lukken om te sparen voor die nieuwe fiets’ en ‘Als je weer de nieuwste iPhone koopt, moet je besparen op je vakantie’. Het zijn allemaal voorbeelden van opportuniteitskosten, maar hoe kunnen we dat principe inzetten in ons voordeel?

De definitie van opportuniteitskosten

Opportuniteitskosten zijn de kosten van het mislopen van de voordelen van een alternatieve keuze. Het is eigenlijk wat je ‘opoffert’ door voor een bepaalde optie te kiezen, in plaats van voor een andere. Ga je liever een film kijken dan sporten? Dan offer je je conditie op. Ga je liever sleutelen aan je auto dan bijverdienen? Dan offer je je inkomsten op. En zo werkt het ook bij beleggingen en investeringen; dus bij vermogensbeheer.

Opportuniteitskosten en beleggingen

Er zijn duizenden bedrijven waar we direct in zouden kunnen beleggen via de beurs. Maar ken je dat gevoel? Dat hoe meer keuze je hebt, hoe moeilijker het wordt om een keuze te maken? Dat is precies waar het principe van opportuniteitskosten ons kan helpen. Het principe helpt ons erbij om na te denken over wat we opofferen als we keuze A nemen in plaats van keuze B. Immers, we gaan de ene belegging tegen de andere wegzetten op basis van de verwachte rendementen.

Stel we beleggen ons volledige vermogen in Microsoft, dan kunnen we niet meer profiteren van de prestaties van Apple, Amazon, Meta en alle andere beursgenoteerde bedrijven. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn, als we er maar op kunnen rekenen dat Microsoft het beter gaat doen dan de rest. Maar daar moet van tevoren dus wel heel goed over nagedacht zijn.

Opportuniteitskosten en diversificatie

Het spreiden van risico’s door middel van diversificatie: een thema dat vaak voorbij komt en door verschillende adviseurs van de daken wordt geschreeuwd. Echter is het vanuit het perspectief van opportuniteitskosten een onzinnig iets. Dat zit als volgt: als je je aandelenportefeuille gaat diversifiëren, zul je je rendement onontkoombaar gaan verlagen. Waarom? Omdat je de sterkste bedrijven die je eerst hebt geselecteerd gaat aanvullen met inferieure bedrijven, een principe dat bekend staat als diworsification. Dus dan offer je het aandeel van sterke bedrijven in de portefeuille op voor minder sterke bedrijven.

Hoe ver kun je gaan met opportuniteitskosten?

Als je het principe tot in perfectie wilt benutten, moet je nog veel verder gaan dan het vergelijken van beursgenoteerde bedrijven. Immers, je kunt je geld stoppen in een beursgenoteerd bedrijf, maar ook in een obligatie, een huis, een opleiding of totaal iets anders.

Je kunt dus heel ver gaan met het principe van opportuniteitskosten, maar een keer raakt het zijn effectiviteit ook kwijt. Je kunt voor eeuwig alles met elkaar blijven vergelijken, maar dan kom je nooit aan je belegging/investering toe. Op een gegeven moment moet je dus de knoop doorhakken. Ook is het belangrijk dat je in staat bent om de opportuniteitskosten zo goed mogelijk in te schatten. Wellicht heb je een talent voor vastgoed, maar totaal niet voor het analyseren van bedrijven. Dan is het dus verstandig om jezelf te beperken tot de vastgoedmarkt.

Heb je moeite om beursgenoteerde bedrijven op waarde te schatten, maar wil je toch graag profiteren van de kansen die de aandelenmarkt met zich meebrengt? Dan is dat waar Verde Antico Vermogensbeheer inspringt! Wij doen niets liever dan bedrijven doorgronden, nagaan wat het concurrentievoordeel is, wat het verdienvermogen is, wat een aantrekkelijke prijs daarvoor is et cetera. Neem gerust contact met ons op. We gaan graag met je na of onze dienstverlening bij jouw wensen past, zodat we iets moois op kunnen bouwen voor de lange termijn.

Bonus: Charlie Munger en Warren Buffet over opportuniteitskosten

Ook Charlie Munger en Warren Buffet delen graag hun wijsheden over opportuniteitskosten. Luister gerust eens naar wat zij erover te zeggen hebben:

Lees ook
Voorbeeld fysiek aandeel

Beleggen in aandelen

Ontdek beleggen in aandelen: van wat aandelen precies zijn tot de factoren die invloed hebben op waarde en rendement.

Volatiliteit, verdienvermogen en de implicaties

Zolang bedrijven hun verdienvermogen behouden, kunnen koersdalingen kansen bieden voor beleggers met een lange termijn visie.
Volatiliteit

Volatiliteit: prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt

Aandelenkoersen, ze gaan op en neer. Hoe dien je verstandig om te gaan met volatiliteit en hoe kun je er zelfs je voordeel mee doen?
Foto van verschillende obligaties

Een obligatie

Wat is een obligatie? Ontdek hoe obligaties werken, de soorten, voordelen en risico's, en waarom ze gebruikt worden als financieringsvorm.

De toegevoegde waarde van vermogensbeheer aan de samenleving

Houd je als vermogensbeheerder alleen de top van de kapitalistische rots warm of is er ook sprake van toegevoegde waarde aan de samenleving?
SPDR S&P 500 ETF

ETF beleggen

ETF beleggen: wat is het nou eigenlijk? Waar komt de naam vandaan? En bovenal: wat heb je eraan? Daar gaan we wat dieper induiken.
Voorbeeld fysiek aandeel

Beleggen in aandelen

Ontdek beleggen in aandelen: van wat aandelen precies zijn tot de factoren die invloed hebben op waarde en rendement.

Volatiliteit, verdienvermogen en de implicaties

Volatiliteit

Volatiliteit: prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt

Foto van verschillende obligaties

Een obligatie

De toegevoegde waarde van vermogensbeheer aan de samenleving

SPDR S&P 500 ETF

ETF beleggen