Houd je als vermogensbeheerder alleen de top van de kapitalistische rots warm of is er ook sprake van toegevoegde waarde aan de samenleving? Een eerlijk antwoord op deze vraag kan verschillen per vermogensbeheerder. Om deze vraag goed te beantwoorden, zetten we eerste uiteen hoe Verde Antico Vermogensbeheer te werk gaat. Vervolgens leggen we uit hoe dit past in het bredere systeem en of dit de samenleving ten goede komt.
De beleggingen van Verde Antico Vermogensbeheer
Onze beleggingen vinden plaats op de secondary market. Dit impliceert dat er ook een primary market is. Een korte uitleg: in de primary market worden aandelen voor de eerste keer uitgegeven en verkocht. Op de primary market vindt dus de beursgang van een bedrijf plaats. Hiervoor wordt gekozen, omdat een bedrijf geld nodig heeft om ambities te verwezenlijken of omdat een eigenaar het succes van de onderneming te gelde wil maken. Op de secondary market worden de aandelen vervolgens verhandeld door beleggers onderling. Daarmee is de secondary market algemeen een stuk bekender dan de primary market.
Waarom is het relevant dat onze beleggingen plaatsvinden op de secondary market? Het is belangrijk om te benoemen dat het geld waarmee wij de aandelen aankopen niet naar de onderneming zelf gaat, maar naar een andere belegger die zijn aandelen wil verkopen. Met onze beleggingen dragen we dus niet direct bij aan de ambities van de onderneming waarin wij een aandeel hebben genomen.
Toch zijn we daarmee wel een erg belangrijke schakel in het hele proces. En hier komt het toppunt van de kapitalistische rots terug, maar op een positieve manier. Zeer vereenvoudigd begint een onderneming in een garage met wat startkapitaal, verdiend met een bijbaan. Om op te schalen is al snel kapitaal van buitenaf nodig, bijvoorbeeld van familieleden of een bank. Op een gegeven moment wordt er zelfs aan banken voorbijgegaan. De bedragen worden te groot voor banken om een aantrekkelijk rentepercentage te bieden onder acceptabele voorwaarden. Als er wel voldoende vertrouwen is in de onderneming, kan een beursgang een logische uitkomst bieden (waarmee je de primary market betreedt). Van begin tot eind moet er voor iedere partij die kapitaal inlegt, ook de kans bestaan om deze investering uiteindelijk te gelde te maken. Omdat iedere partij weet dat er een secondary market bestaat waarin het eigendom in een onderneming te gelde gemaakt kan worden, is er dus een geweldige stimulans om succes te blijven nastreven. En dit heeft dus een geweldig opstuwend effect voor ondernemers die weten dat ze over een zeer lange periode kunnen profiteren van het succes dat zij boeken. Een belangrijk detail is dat dit in samenspel gaat met vertrouwen in het eigendomsrecht, maar daar kan op zich makkelijk een heel artikel aan worden gewijd.
Omdat goede vermogensbeheerders laten zien dat er een mooi rendement gemaakt kan worden door te participeren in de aandelenmarkt, ontstaat er veel vertrouwen in de markt. Ondernemers weten dat succes uiteindelijk rijkelijk beloond kan worden. De hele samenleving profiteert van de ontwikkelingen die ondernemers in de tussentijd realiseren. Op deze manier draagt het kapitalistische systeem bij aan een betere samenleving, waar vermogensbeheerders een waardevolle schakel in kunnen zijn.
De cliënten van Verde Antico Vermogensbeheer
Onze cliënten bestaan uit particulieren, bedrijven, stichtingen, (semi-)overheidsorganisaties en andere rechtspersonen. Allen plaatsen hun vrije vermogen onder beheer bij ons voor uiteenlopende redenen. Particulieren hebben bijvoorbeeld een mooie aanvulling van hun pensioen als doel of het nalaten van een mooi bedrag aan de volgende generaties, zodat zij meer zekerheden hebben. Als gevolg van succes beschikken sommige bedrijven over meer vermogen dan zij opnieuw kunnen investeren. Dit vrije vermogen willen ze graag laten beheren met als doel een mooi rendement. De koopkracht zou immers afnemen vanwege inflatie als ze het simpelweg op de bank zouden laten staan. Dit komt uiteindelijk weer de stabiliteit van de bedrijven ten goede. Als ze de kans zien om in iets groots te investeren, kunnen ze aanspraak maken op het vrije vermogen. Als het economisch tegenzit, hebben ze een appeltje tegen de dorst. En op dezelfde manier werkt het bij stichtingen, (semi-) overheidsorganisaties en andere rechtspersonen. Door de reserves die zij hebben verstandig te beheren, kunnen zij zich focussen op hun kerndoelen. Zo zijn we ieder als onderdeel van de samenleving bezig met hetgeen waarin we uitblinken, zodat we ons potentieel volledig verwezenlijken.
Maar staan we dan ook echt open voor alle cliënten? Het antwoord daarop is nee. We vinden het belangrijk om te weten waar onze cliënten hun geld mee hebben verdiend. We willen niet bijdragen aan het financiële succes van iemand met slechte bedoelingen. Hier besteden we dan ook uitgebreid aandacht aan bij onze intakes en slechte signalen diepen we verder uit.
Bedrijven waar wij niet in beleggen
Ons primaire doel is het maken van rendement voor cliënten, maar we willen geen rendement maken ten koste van een ander. Dit kan lastig en discutabel zijn in de praktijk: denk bijvoorbeeld aan energiebedrijven die enerzijds vervuilen, maar ons anderzijds voorzien van broodnodige energie. De grens die wij hanteren ligt bij de afweging die wij maken omtrent het bedrijfsmodel van de bedrijven waarin wij overwegen te beleggen. Het bedrijfsmodel moet op een netto positieve manier kunnen bijdragen aan het welzijn van de samenleving.
Concrete voorbeelden van bedrijven waar wij niet in beleggen zijn bedrijven in de tabaks- en gokindustrie. Het bedrijfsmodel staat ons simpelweg niet aan en de voordelen (vanuit het perspectief van de samenleving) zijn onzes inziens verwaarloosbaar ten opzichte van de nadelen. De bedrijfsmodellen van beide industrieën maken gebruik van de zwaktes van mensen, de gevoeligheid om ergens aan verslaafd te raken en simpelweg valse hoop.
Waar gaan we naartoe?
Naarmate onze dienst zich uitbreidt, neemt onze financiële slagkracht toe. Deze slagkracht kunnen we positief inzetten. Dat zit als volgt: zodra we meer vermogen onder beheer hebben, kunnen we grotere posities in ondernemingen innemen. Aangezien onze beleggingen zich focussen op de lange termijn, kunnen we de ondernemingen ook stabiliteit bieden door een vaste aandeelhouder te zijn. We kunnen de onderneming aanmoedigen om te focussen op de lange termijnresultaten in plaats van de kwartaalresultaten. We kopen onze aandelen niet omdat we uit zijn op snelle winsten, maar omdat we het potentieel van ondernemingen willen verwezenlijken. Zo creëren de ondernemingen meer waarde voor de samenleving en meer waarde voor de aandeelhouders op de lange termijn.