Ben je een speculant of een belegger?

Ben je een speculant of een belegger? Stel jezelf die vraag eens en schrijf de argumenten op waarom je de een of de ander bent. Het onderscheid is terug te brengen tot een paar zinnen die je altijd in je achterhoofd moet houden. Beleggen is op korte termijn misschien minder spannend dan speculeren, maar op lange termijn is het beleggen wat je een voldaan gevoel geeft.

Het onderscheid

Een speculant, of het nou gaat over vastgoed, aandelen of zelfs cryptovaluta, laat zich leiden door de hoop dat de volgende persoon meer betaalt voor een bezit dan hijzelf. Een belegger of investeerder laat zich leiden door het verdienvermogen van het bezit zelf.

Vastgoed

Bij investeringen in vastgoed zijn mensen doorgaans wat sneller gefocust op het verdienvermogen van het bezit dan bij andere varianten. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat vastgoed vaak gefinancierd wordt met een lening die afbetaald moet worden. Om die lening af te betalen, moet er een bepaald verdienvermogen zitten in het bezit – bijvoorbeeld de woning die of het kantoorpand dat verhuurd gaat worden. Investeerders in vastgoed zijn dus automatisch meer gefixeerd op het verdienvermogen van het onderliggende bezit.

Desondanks is dat niet altijd het geval. Denk maar terug aan de financiële crisis. In de tijd voor de financiële crisis was er een excessief optimisme dat woningen alsmaar zouden blijven stijgen in prijzen. Het was een geweldige hype waar iedereen op mee wilde liften. Men ging ervan uit dat een woning altijd voor meer verkocht kon worden dan waarvoor die was aangekocht. Hierdoor was er geen oog meer voor onderliggende risico’s, want: als er niet voldaan kon worden aan betalingsverplichtingen werd de woning gewoon voor winst verkocht of geherfinancierd tegen een hoger bedrag. Voor een lange tijd was deze aanname correct, totdat dat niet meer het geval was en de speculanten geweldige verliezen leden en daar de rest van de wereld spijtig genoeg in meetrokken.[1]

Cryptovaluta

Waarschijnlijk kun je al raden wat je bent als je cryptovaluta aankoopt: een speculant. Immers, cryptovaluta hebben geen onderliggende waarde of verdienvermogen. Sterker nog, het vernietigt alleen maar waarde in plaats van dat het waarde creëert. Om cryptovaluta in stand te houden moet er een uitgebreide infrastructuur onderhouden worden die gigantische hoeveelheden energie opslurpt. Vroeg of laat ontstaat daar dus een probleem. Mijn advies is in ieder geval om er ver van weg te blijven!

Aandelen

In tegenstelling tot vastgoed kun je bij aandelen constant zien wat de marktprijs is. Dit wakkert bij veel mensen een enorme verleiding aan om te gaan speculeren. Want hoe lekker is het als je een aandeel koopt, net voordat het stijgt in prijs; zodat je het daarna snel met winst kunt verkopen! Echter is die speculatie helemaal nergens op gebaseerd. Het is onverstandig om aandelen aan te kopen puur in de hoop dat een ander daar meer voor neerlegt. Daarentegen is het wel verstandig om een aandeel aan te kopen, omdat de prijs aantrekkelijk is in verhouding tot het verdienvermogen van het achterliggende bedrijf. En dat is precies waar de crux zit.

Het begint er al mee dat je een aandeel niet moet zien als een effect dat op en neer gaat, maar als het bedrijf dat daarachter schuilgaat. Zoals wijzen voor mij al hebben gezegd: je moet je niet laten instrueren door de markt, maar enkel laten dienen door de markt. De markt geeft je de prijs, maar je moet zelf achterhalen wat de waarde is; er is een wezenlijk verschil tussen de twee!

Heb je daar moeite mee? Geen probleem, want dat is waar wij inspringen! Wij doen niets liever dan bedrijven doorgronden, nagaan wat het concurrentievoordeel is, wat het verdienvermogen is, wat een aantrekkelijke prijs daarvoor is et cetera. Neem gerust contact met ons op. We gaan graag met je na of onze dienstverlening bij jouw wensen past, zodat we iets moois op kunnen bouwen voor de lange termijn.

[1]Dit is geweldig uitgelegd in het boek Firefighting van Bernanke, Geithner en Paulson, de topmannen van de Federal Reserve en Amerikaanse overheid die de financiële crisis bestreden. Link: https://www.amazon.nl/Firefighting-Financial-Crisis-its-Lessons/dp/1788163362

Lees ook
Voorbeeld fysiek aandeel

Beleggen in aandelen

Ontdek beleggen in aandelen: van wat aandelen precies zijn tot de factoren die invloed hebben op waarde en rendement.

Volatiliteit, verdienvermogen en de implicaties

Zolang bedrijven hun verdienvermogen behouden, kunnen koersdalingen kansen bieden voor beleggers met een lange termijn visie.
Volatiliteit

Volatiliteit: prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt

Aandelenkoersen, ze gaan op en neer. Hoe dien je verstandig om te gaan met volatiliteit en hoe kun je er zelfs je voordeel mee doen?
Foto van verschillende obligaties

Een obligatie

Wat is een obligatie? Ontdek hoe obligaties werken, de soorten, voordelen en risico's, en waarom ze gebruikt worden als financieringsvorm.

De toegevoegde waarde van vermogensbeheer aan de samenleving

Houd je als vermogensbeheerder alleen de top van de kapitalistische rots warm of is er ook sprake van toegevoegde waarde aan de samenleving?
Voorbeeld van opportuniteitskosten

Opportuniteitskosten

Wat zijn opportuniteitskosten, hoe kun je het in je voordeel inzetten en hoezo is het relevant voor beleggers?
Voorbeeld fysiek aandeel

Beleggen in aandelen

Ontdek beleggen in aandelen: van wat aandelen precies zijn tot de factoren die invloed hebben op waarde en rendement.

Volatiliteit, verdienvermogen en de implicaties

Volatiliteit

Volatiliteit: prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt

Foto van verschillende obligaties

Een obligatie

De toegevoegde waarde van vermogensbeheer aan de samenleving

Voorbeeld van opportuniteitskosten

Opportuniteitskosten